In dit artikel wil ik je laten inzien waarom het van belang is om je lichaam te ontdoen van afvalstoffen of toxines, door ontgifting en het aanpassen van voedings- en eetgewoontes.

Ontgifting voor je lichaam

Het doel van ontgifting of detoxen is het opruimen van blokkades (stagnaties of verslakking) in je lichaam. Hierdoor kun je meer ruimte creëren voor jezelf en krijg je veerkracht voor de uitdagingen van het leven. Daarnaast verbetert het evenwicht in je gezondheid, zowel lichamelijk als geestelijk.

Verkeerde voeding is een belangrijke oorzaak van het ontstaan van disbalans (onbalans) in je lichaam. Andere factoren zoals slechte spijsvertering, overmatige stress, onvoldoende zuurstof, stagnaties en nog andere factoren spelen een rol bij het ontstaan van disbalans in je lichaam. Je organen maar vooral je lever moet harder werken om ontgifting mogelijk te maken.

Het ontstaan van disbalans in je lichaam

Blokkades die leiden tot disbalans in je lichaam ontstaan door afvalstoffen zoals toxinen en stressoren. Er zijn twee soorten verstoringen:

– De verstoring komt van buiten af (exogeen), hier onder vallen o.a. zware metalen, medicijnen, toxinen van micro organismen, trauma, straling, voeding en chemische stoffen zoals EDC’s. Deze bevinden zich in vlamvertragers, plastics en stoffen die in de landbouwindustrie gebruikt worden. De leefomgeving vervuilt door onze huidige leefomstandigheden, waardoor chronische ziekten in rap tempo toenemen.

– De verstoring ontstaat in het lichaam zelf (endogeen), door een onjuiste verhouding tussen vertering en voedingsaanbod, denk hierbij aan te veel eten! Verstoring ontstaat ook door verandering in de pH-waarde (zuurgraad), chronische obstipatie (belemmerende uitscheiding) en emotionele- en mentale stressoren. Verkeerde voedings- en eetgewoontes zorgen tot ophoping van afvalstoffen o.a. in de darm.

Wat zijn verkeerde eetgewoontes?

Onder slechte eetgewoontes wordt verstaan te veel of te weinig eten, te weinig (water) drinken, te snel eten, waardoor er niet goed en lang gekauwd wordt (minstens 30 keer op één hap!), verkeerde voeding zoals junkfood, bewerkt voedsel en te veel vet, suiker en eiwitrijk voedsel. Factoren zoals stress, te weinig beweging en slaap spelen ook een rol in je eetgewoontes.

Op welke manier helpt de lever je gezond te blijven?

Je lever is het belangrijkste orgaan om te ontgiften. De lever zorgt er voor dat vet oplosbare toxische stoffen worden omgezet naar een water oplosbare vorm die kan worden uitgescheiden.

De lever ontgift in 3 fasen. Verlopen de processen binnen elke fase niet optimaal dan worden de vrije radicalen niet voldoende afgebroken. De stoffen die niet voldoende worden afgebroken worden door de lever opgeslagen in vetweefsel. Door deze toxines raakt de lever overbelast, waardoor gezondheidsproblemen ontstaan.

Het is dan ook van belang om de lever te ontlasten en van de juiste voedingsstoffen te voorzien, waardoor de ontgifting beter verloopt en gezondheidsproblemen opgelost worden.

Het verbeteren van de leverontgifting of leverdetoxificatie

Er zijn een aantal factoren die je kunnen helpen om de leverontgifting te verbeteren:

– Een goede spijsvertering en een goede stoelgang zijn hierin cruciaal.

– Het juiste zuur-base evenwicht. Dit krijg je door base-vormende voeding te kiezen zoals groenten en fruit.

– Daarnaast moeten er voldoende antioxidanten aanwezig zijn zoals het glutathion. Dit is de belangrijkste lichaamseigen stof die het lichaam inzet om giftstoffen onschadelijk te maken. Het lichaam is onder normale omstandigheden in staat om voldoende glutathion aan te maken, maar de combinatie van stress, ongezonde voeding of ziekte kan er voor zorgen dat er te weinig wordt aangemaakt. De krachtigste endogene vrije radicalen vanger glutathion kan veel soorten vrije radicalen onschadelijk maken. Glutathion komt voor in groenten, fruit en vlees, maar wordt erg slecht opgenomen door het lichaam, ook als supplement wordt het slecht opgenomen. Als alternatief kan je curcuma (geelwortel), tarwegras, veel groene thee, vitamine C en E als sterke antioxidant gebruiken. Twee andere antioxidanten zijn Chlorella en Spirulina beide binden zij het zware metaal lood. Spirulina bindt Cadmium en kwik, zodat ze op deze manier het lichaam kunnen verlaten via de normale spijsvertering.

– Kruiden kunnen de leverontgifting ondersteunen zoals mariadistel, stinkende gouwe, paardenbloem en brandnetel.

– Als laatste geef ik nog een aantal voedingsmiddelen die de lever ondersteuning geven zoals artisjok, groene kool, broccoli, ui, knoflook, shitake, prei, selderij, komkommer, zeewier, bieslook, spruiten, spinazie, rabarber dus eigenlijk alle groene groenten, granen, noten, zaden en rozijnen.

Je zou voor een uitgebreide algehele ontgifting van je lichaam 1 à 2 keer per jaar een detox reinigingskuur kunnen overwegen. Let wel op dat een goede uitvoering van een detox kuur behoorlijk wat discipline, rust en tijd vereist…! Laat je hierin begeleiden door een deskundige op dat gebied zoals een orthomoleculaire therapeut of natuurgeneeskundige.

Vasten geeft ook een doeltreffende reiniging in je lichaam, doe dit ook altijd in overleg met een deskundige therapeut.

Een weldaad voor je lever is het uitvoeren van een leverpakking

Dit is eigenlijk heel eenvoudig uit te voeren en kost je (bijna) niets!

Zo ga je te werk:

  • voor de leverpakking moet je in bed liggen; leg een handdoek op je onderlaken om eventuele nattigheid op te vangen.
  • doop een theedoek in lauw water*, wring deze goed uit en leg hem op de leverstreek**
  • leg hierop een heet water kruik, eventueel handdoek erover
  • vervolgens ga je op je rug liggen onder een wollen of katoenen deken
  • na een half uur de kruik en de theedoek verwijderen en deze plaats kort na deppen met een koud washandje om de poriën te laten sluiten
  • daarna gaan slapen of rusten

*eventueel wat appelazijn in het lauwe water doen

**de leverstreek vind je rechtsvoor, grotendeels achter de ribbenboog en het smalste stuk lever loopt nog ietsje door onder de linker ribbenboog ter hoogte van het borstbeen

Guasha & afvalstoffen

Naast al deze bovenstaande ontgiftings tips geeft Guasha therapie een behoorlijke afvoer van afvalstoffen in het lichaam. Ik kan je aanbevelen om zeker mijn therapie te komen ervaren als je een grote schoonmaak in je lichaam wilt, zodat je lichaam zijn veerkracht en balans weer terug krijgt!

Wil je meer weten over mijn Guasha therapie? klik dan op pijnvrij bewegen.