Ik help jouw paard te ervaren hoe het voelt om een lijf zonder beperkingen te hebben.
“Ik geniet van de reactie die een paard geeft tijdens mijn behandeling.…eerlijk, puur en zuiver!”
Kom in actie, als jij het beste voor je paard wilt!
Mijn eerste kennismaking met de complementaire gezondheidszorg is ontstaan, doordat mijn zieke paard baat had bij natuurgeneeskundige behandelingen na veel dokteren in het reguliere circuit. Door deze ervaring werd mijn interesse gewekt in diverse holistische behandelmethoden die bij paarden ingezet worden vandaag de dag.
De weg die ik ben ingeslagen is er een van passie vóór en verbinding met mensen en paarden. Ik draag graag een steentje bij in het herstel van hun lichaam èn geest, zodat ze het gevoel van balans weer kunnen ervaren.
Mijn doel is paarden door middel van mijn behandeling en advies weer gezond te maken en te houden, waardoor een verbeterde levenskwaliteit ontstaat. Als jouw paard geen aandoening of klacht heeft en goed in zijn vel zit dan komt dat jou zeker ten goede!
Herken je deze signalen bij jouw paard?
Paard komt stijf de stal uit en start moeilijk op
Is narrig met poetsen/verzorgen
Zwiept met de staart
Reageert heftig met aansingelen
Staat niet stil of loopt weg met opstijgen
Knarst met de tanden
Kantelt het hoofd
Kan geen stelling aannemen
Moeite hebben met verruimen en/of verzamelen
Loopt onregelmatig
Moeite hebben met lengtebuiging
Weinig beweging vanuit de schouder
Moeite hebben met ondertreden
Toont verzet zoals: staken, bokken of vlucht gedrag
Wil jij herstel en verandering?
Zodat:
Je paard een gezond lichaam terug krijgt
Je doelen weer in zicht komen
Je de training kan hervatten
Je paard geen pijn en bewegingsbeperking ondervindt
Je paard een fijne oude dag mag beleven
Je geen stress en zorgen hebt, maar plezier en samen kan genieten
Van spierprobleem tot compensatie patroon
Wanneer je paard echt niet meer kan uitvoeren wat jij vraagt dan worden er vaak allerlei hulpmiddelen ingeschakeld die de klachten uiteindelijk verergeren en waardoor je paard steeds meer gaat compenseren in zijn lichaam. De klachten beperken zich niet tot één plaats, maar verspreiden zich door het lichaam. De spieren kunnen zich helemaal niet meer of niet snel genoeg ontspannen. De spier verliest zijn functie als beschermer van het gewricht en verliest zijn flexibiliteit. Wanneer deze spiergroep in de problemen is gekomen, moet de ander naast liggende groep spieren de functie overnemen.
Spierproblemen ontstaan vaak heel langzaam, ze sluipen er als het ware in. De ruiter raakt gewend aan dit gedrag waarmee zijn paard wilt aangeven dat er een probleem aan het ontstaan is. Een spierprobleem gaat nooit vanzelf over, zonder ontspanning geen aanspanning.
Je moet weten dat 60% van het totale lichaamsgewicht van je paard uit spieren bestaat. De functie van een spier is aanspannen en ontspannen, waardoor het bijbehorende gewricht kan bewegen. Spieren reageren op stress of beschadigingen door hypercontracties. Het transport van zuurstof en voedingsstoffen door de spier wordt belemmerd. De bewegingszenuw die in elke spierbundel zit kan zijn prikkel niet meer afgeven, hierdoor ontstaat spierkramp. Een verkrampte of verzuurde spier kan niet uit zich zelf ontspannen.
Je paard probeert de pijnlijke plek te ontlasten en gaat compenseren door andere spiergroepen te overbelasten, waardoor uiteindelijk ook daar verzuring zal optreden. Na enige tijd kan je paard zelfs ernstig verzet, een onregelmatigheid of kreupelheid gaan vertonen.
Het kan ook zijn dat het probleem ontstaat vanuit de ruiter. Paardeneigenaren besteden veel tijd aan hun paard, maar vaak te weinig tijd aan het trainen van hun eigen lichaam. Als je scheef zit omdat je last van je rug hebt, werkt dat uiteindelijk door naar je paard. Je paard gaat compenseren, maar na een tijdje krijgt je paard ook problemen in zijn lijf. De ruiter versterkt dan de klacht van het paard!
De meeste ruiters kunnen geen oefening exact hetzelfde uitvoeren zowel links als rechtsom, toch verwacht je vaak van je paard dat die het wel moet kunnen. Er is vaak geen begrip dat het voor het paard elke dag weer een prestatie is om al zijn spieren te gebruiken, ook als het pijn heeft!
Wat is Guasha therapie en hoe werkt het?
Guasha therapie behoort tot de TCM (Traditional Chinese Medicine). Guasha therapie geeft de effecten van o.a. massage, reflexzonetherapie, acupunctuur, acupressuur, cupping, lymfedrainage en ontspannings-therapie. In de TCM wordt er naar het functioneren van het gehele lichaam gekeken, de holistische benadering, dit is een geheel andere visie dan die gebruikt wordt in de Westerse geneeskunst.
Guasha therapie is een schraaptechniek die zeer oud is en in Zuidoost-Azië is ontwikkeld tot een zeer goede therapie welke inzetbaar is bij een groot aantal klachten, pijnen en ziekten bij mensen. Sinds een paar jaar wordt Guasha met succes bij paarden ingezet. De techniek is gericht op het verwijderen van blokkades in het lichaam, die veroorzaakt worden door afvalstoffen en toxines (gifstoffen). Guasha zorgt o.a. voor een betere doorbloeding en energie-stroming (Qi) in het lichaam, twee belangrijke factoren voor een gezond lichaam.
Het behandelen van het paard met Guasha therapie, gebeurt net als bij de mens met een schraper. De schraper die voor het paard gebruikt wordt is altijd van steen. Er kunnen wel verschillende soorten stenen gebruikt worden. Het verschil tussen het behandelen van een paard en mens is dat er van te voren geen kruidenolie op de huid aangebracht wordt in verband met de aanwezige vacht. Bij mensen ontstaat op de plaats waar afvalstoffen zitten ‘sha’ (kleine bloeduitstortingen). Bij het paard is door de aanwezigheid van haren onmogelijk om ‘sha’ te zien op plaatsen waar blokkades zitten. Soms wordt het op de plaats van een blokkade wat doffer op de vacht.
Een behandeling kan zowel preventief of bij problemen worden ingezet.
De behandeling
Over het algemeen begin ik bij het paard met een versterkende behandeling die tot doel heeft de bloedsomloop en energie-stroming te verbeteren en zo ook blokkades op te sporen. Deze versterkende behandeling wordt op een groot deel van het paardenlichaam uitgevoerd, met een lange schraap afstand en lichte druk door middel van de Guasha steen.
Vervolgens pak ik het probleem aan, in dat specifieke deel van het lichaam waar de klacht of blokkade zich bevindt. Hierbij wordt een veel kortere schraap afstand met meer druk aangehouden, met als doel om blokkades los te maken waardoor afvalstoffen afgevoerd kunnen worden door het lichaam. Het is dan ook van belang om het paard na een behandeling ongeveer 15 minuten te stappen, te laten drinken en een paar dagen minder krachtvoer te geven om de afvalstoffen sneller uit het lichaam te krijgen.
De meeste paarden ervaren de behandeling als ontspannend, de reacties tijdens en na een behandeling kunnen zeer gevarieerd zijn zoals: geeuwen, kauwen, doezelen, jeuk, tintelingen, vermoeidheid, een energieboost, een gevoel van opluchting, winden laten en gerommel in de buikstreek wat duidt op het op gang brengen van o.a. de stofwisseling.
Fysieke en mentale voordelen van Guasha:
Het verbetert de bloedcirculatie, geeft een sneller herstel van blessures bij spieren en pezen
Het zorgt voor spieropbouw, waardoor een toename van bewegingsvrijheid ontstaat
Het vermindert spierkrampen, die zijn ontstaan door een te veel aan afvalstoffen in de spieren
Het vermindert ontstekingen en zwellingen in de gewrichten, zodat de pijn minder wordt, het geeft verlichting bij artrose
Guasha geeft ontspanning, vermindert stress, zorgt voor vrijkomen van endorfines (lichaamseigen pijnstillers). Het helpt fysiek en mentaal in een betere conditie te komen en te blijven, waardoor de balans verbetert in het paard
Het stimuleert de circulatie van het lymfestelsel, waardoor afvalstoffen zoals melkzuurbacteriën snel verwijderd worden
Het bindweefsel wordt in beweging gezet, zodat verklevingen voorkomen of opgeheven worden
Bij probleempaarden kan Guasha inzicht geven in het gebied van waaruit de problemen zijn begonnen, zodat een verdoving (sedatie) niet nodig zal zijn
Het vermindert eerst de overbelastingen die zijn ontstaan door compensatie in het lichaam, daarna wordt het oorspronkelijke probleem zichtbaar
Het verhoogt de productie van gewrichtsvocht (synovia) in de gewrichten, waardoor er een betere smering ontstaat
Wil jij een ontspannen paard met een gezond lichaam dat in balans is, zodat je samen mooie doelen kan bereiken?
Ja, dat wil ik!
Heb jij ooit van Cranio sacraal therapie gehoord?
Cranio sacraal therapie is effectief bij het behandelen van acute en chronische verwondingen of aandoeningen.
Het houdt je paard op een efficiënte manier in balans en onderhoudt de gezondheid van het skelet en de spieren.
Heeft jouw paard last van:
Headshaking syndroom
TMJ onbalans (kaakgewricht)
Problemen in de sinussen
Moeilijke ademhaling
Hoofd trauma’s
Gedragsproblemen
Luchtzuigen/kribbebijten of weven
Faciale zenuw paralitis
Kreupelheid
Schrikkerigheid
Lage rug- en gewrichtsproblemen
Problemen in de aanleuning
Bokken
Problemen in de lengtebuiging
Moeite met overgangen maken
Ervaar de verandering door Cranio sacraal therapie!
Hoe Cranio sacraal therapie op mijn pad kwam door het headshaking syndroom
Mijn paard Akuna Matata had in 2011 diverse trauma’s opgelopen eerst aan zijn rug door een valpartij. Een paar maanden later, nog herstellende van het eerste trauma, volgde er een tweede nu aan zijn hoofd door vast te hangen aan zijn hoofdstel. Na het eerste trauma heeft de dierenarts / chiropracter hem behandeld en kwamen we in een revalidatie proces. Het tweede trauma had een behoorlijke negatieve verandering in zijn lichaam teweeg gebracht. In de maanden die volgden verergerden zijn fysieke en mentale problemen en ontwikkelde hij het headshaking syndroom.
Deze diagnose werd in een reguliere paarden kliniek gesteld na veel onderzoeken en testen. In geval van het headshaking syndroom is er altijd een ‘trigger’ nodig om de symptomen te krijgen. Ik kreeg van de dierenarts te horen om zoveel mogelijk ‘triggers’ te gaan uitsluiten en dat ik vooral op de veiligheid van mijzelf moest letten.
Het werd een periode van één voor één kleine en grote dingen veranderen in de leefwereld van mijn paard. Ondertussen werd de aandoening alleen maar heftiger, zo erg zelfs dat aan de hand lopen met hem nauwelijks meer mogelijk was zonder zelf een tik of klap van hem te krijgen. Ik was ten einde raad, hoe kon ik hem helpen?
Ik ben op internet gaan zoeken en ontdekte dat headshakers veel baat hebben bij behandelingen met Cranio sacraal therapie. Zo kwam ik in contact met een Cranio sacraal therapeut voor paarden… de afspraak was snel gemaakt! Zij was de strohalm waar ik mij aan vast kon houden, alhoewel ze mij vooraf geen enkele garantie kon geven.
De eerste behandeling herinner ik mij als de dag van gisteren. Een paard wat vóór de behandeling in de hoek van zijn stal stond en het licht niet meer in zijn ogen had, veranderde na een uur in een paard wat weer kon ‘zien’ en interesse voor zijn omgeving had. Het headshaken was zeker niet met één behandeling verdwenen, maar na een aantal behandelingen waren de klachten zeer sterk verminderd. Hoe is het nu met hem zal je denken? Het headshaking syndroom is volledig onder controle, we kunnen weer fijn met hem trainen!
Wat is Cranio sacraal therapie en hoe werkt het?
Cranio sacraal therapie is ontstaan vanuit de osteopathie. Begin 1900 ontdekte Dr. Sutherland dat de schedel (cranio) botten in verbinding staan met het heiligbeen (sacrum) door middel van de core link. De core link bestaat uit de schedel, de wervelkolom, de dura mater en het heiligbeen. Het harde hersenvlies, de dura mater bestaat uit collageen bindweefsel en bevindt zich tussen de schedel en delen van het centrale zenuwstelsel. Dr. Sutherland ontdekte dat wanneer er druk ontstaat op verschillende botten van de schedel, dat dit effect had op het bekken en het heiligbeen. Andersom had druk op het heiligbeen weer invloed op de schedel. Deze botten zijn aan de buitenkant verbonden door spieren, bindweefsel (fascia), pezen en aanhechtingen (ligamenten), maar bovenal van binnenuit door de weefsels in de core link.
Alhoewel de traditionele osteopathie zich bezighoudt met de botten op zich, brengt Cranio sacraal therapie het lichaam weer in balans door te focussen op het hele skelet- en spierensysteem met specifieke aandacht voor de individuele schedel botten, de wervelkolom en het heiligbeen.
Er wordt gebruik gemaakt van specifieke ‘hands-on’ technieken die spanningen in het bewegingsapparaat en het bindweefsel losmaken. Dit bindweefsel houdt het hele lichaam als een soort spinnenweb bij elkaar en heeft invloed op botten en zachte weefsels zoals spieren, pezen en organen. Andersom hebben botten en zachte weefsels ook invloed op bindweefsel. Cranio sacraal is een op energie gebaseerde therapie waarbij zeer lichte druk wordt uitgeoefend met handen en vingers. Er wordt niet fysiek gemanipuleerd met botten en weefsels. Alhoewel de specifieke aandacht gaat naar de schedel, ruggenwervel en heiligbeen, is een behandeling niet beperkt tot deze gebieden, doordat deze met de rest van het lichaam in verbinding staan.
Eerst wordt de beweging, houding (postuur) en de conditie van het weefsel van het paard beoordeeld. De ‘hands-on’ technieken bevrijden het lichaam van spanning die het bewegingsapparaat beperken, waardoor balans en beweging hersteld wordt.
Het paard doet alles om in balans te komen en zal dit bereiken door zijn lichaam te compenseren. Door de compensatie wordt het lichaam overbelast ten koste van gewrichten en spieren. Vaak ontstaan hierdoor gedragsproblemen. Veel paarden vertonen compensatie patronen.
Ieder paard heeft baat bij een Cranio sacraal behandeling, juist omdat alle paarden hun hele leven druk ondervinden op hun schedel. Druk op de schedel kan de positie van de schedelbotten beïnvloeden en compensatie patronen in het kaakgewricht (en in het kauw proces) veroorzaken. Hierdoor wordt het hele bewegingsapparaat van het paard beïnvloed.
Het weer in balans brengen en houden van het gehele lichaam kan van vitaal belang zijn voor de gezondheid, levensduur en welzijn van je paard.
Tarieven 2024
Guasha òf Cranio sacraal behandeling paard:
Behandeling + Intake € 100,–
Vervolg behandeling € 95,–
Afhankelijk van de klacht adviseer ik om je paard meerdere malen een behandeling te laten ondergaan. Mijn therapieën zijn holistisch, wat inhoud dat er naar en in het gehele lichaam wordt gekeken. Wat de guasha therapie betreft, werk ik in verschillende lagen in het lichaam, waardoor vaak de diepere lagen aangesproken kunnen worden met een beter resultaat tot gevolg.
Een behandeling voor een paard duurt 90 minuten. Vermelde prijzen zijn inclusief btw. en excl. reiskosten. Voor reiskosten wordt €0,29 /km gerekend (google maps) vanaf 3334GR.
“Door gebruik te maken van Guasha èn Cranio sacraal therapie kan ik het probleem van jouw paard nog beter aanpakken!”
Ik ben gediplomeerd Guasha therapeut (Santai Guasha) voor mens en paard tevens gecertificeerd Cranio sacraal therapeut (Maureen Rogers) voor paarden.
Info of een afspraak?
Neem hier contact op!
Kan de afspraak niet doorgaan?
Meldt dit dan minimaal 24 uur voor je afspraak, graag telefonisch. Bij niet of niet tijdig annuleren is Praktijk Via Corpus genoodzaakt het tarief van de behandeling in rekening te brengen.