Een slijmbeursontsteking in de schouder komt vaak voor, óók bij getrainde sporters wordt het regelmatig gezien. Om het ontstane probleem beter te begrijpen zal ik eerst een stukje anatomie beschrijven over het schoudergewricht en de functie van de verschillende onderdelen.
Anatomie van de schouder
De schouder bestaat uit drie botten: het schouderblad (scapula), het sleutelbeen (clavicula) en bovenarmbeen (humerus). Het schouderblad is het aanhechtingspunt voor het bovenarmbeen. Om de armen te kunnen laten bewegen ligt de kop van het bovenarmbeen (caput humerus) in een holtevormig deel van het schouderblad. De bovenarmkop is een flink stuk groter dan de holte van het schouderblad, daardoor biedt dit zeer veel mobiliteit en kan de bovenarm vrijwel in alle richtingen bewegen. Het schoudergewricht wordt dus nauwelijks gehinderd door de verbinding van hard botweefsel, maar daardoor ook nauwelijks gesteund. De uiteinden van deze botten zijn bedekt met een laagje kraakbeen, het labrum (lip). Deze lipvormige kraakbenige rand stabiliseert en beschermt de bovenarmkop en de schouderholte (glenoïde). De rotatorenmanchet of rotator cuff (sorry voor de moeilijke namen!), is een groep van vier spieren/pezen die samen met de lange kop van de biceps de bovenarm in het schouderblad trekt. De spieren van de rotatorenmanchet zorgen voor stabilisatie en steun tussen het schouderblad en bovenarmbeen. Tevens helpen ze bij de draaibewegingen van de arm. In de schouder bevinden zich ook twee zakvormige ruimten, de slijmbeurzen (bursae). De bursae scheiden een smerende vloeistof af, die ervoor zorgt dat de bewegende delen van het gewricht nagenoeg zonder wrijving kunnen bewegen.
De schouder bestaat uit drie beenderen:
- het schouderblad (scapula)
- het bovenarmbeen (humerus)
- het sleutelbeen (clavicula)
Het schouderdak (acromion) is de voorste rand van het schouderblad, dat boven en voor de schouderkop hangt.
Je hebt een slijmbeursontsteking (bursitis) wanneer een slijmbeurs geïrriteerd is en na verloop van tijd ontstoken raakt. Hoe komt het dat de slijmbeurs geïrriteerd en ontstoken raakt?
Bij de meeste mensen is er sprake van overbelasting door vaak eenzelfde beweging, maar ook door een trauma (ongeval) of sportletsel kan er irritatie ontstaan. De overbelasting komt in de schouder vaak voor bij bovenhoofdse bewegingen. Sporters lopen in het algemeen meer risico en specifiek zwemmers, pitchers (de werper bij honkbal), waterpolospelers en tennissers e.d. Dit komt door de hoge frequentie bovenhoofdse bewegingen die zij in hun spel maken of door een trauma zoals een val, waardoor het sleutelbeen en schouderdak ingedrukt worden.
Er wordt onderscheid gemaakt tussen een acute- en chronische slijmbeursontsteking. Bij een acute ontsteking is er vaak sprake van een trauma of (sport) blessure door plotselinge druk op de slijmbeurs door vallen of stoten. De slijmbeurs is opgezwollen en voelt pijnlijk aan. Daarnaast kan de plek rood zijn en warm aanvoelen. Door de zwelling heeft de slijmbeurs minder ruimte om te bewegen. Probeer je dat toch, dan kan dit gepaard gaan met hevige pijn. Het gewricht bewegen is dan bijna niet mogelijk.
Bij een chronische slijmbeursontsteking is een langdurige en lichte overbelasting van de slijmbeurs de oorzaak. Door eenzijdige belasting van een gewricht tijdens dagelijks werk of sport ontstaat heel geleidelijk een verkeerde spierspanning op de slijmbeurs, zodat de druk toeneemt.
Dit geeft irritatie, zwelling van de pees en overvulling van de slijmbeurs. Als gevolg daarvan kan een peesontsteking (tendinitis) en/of een slijmbeursontsteking ontstaan, de zogenaamde bursitis.
Blijf je lang lopen met je klacht dan zal de pijn en bewegingsbeperking toenemen in de gehele schouder en uiteindelijk ook in de arm. Bij onvoldoende ruimte onder het schouderdak (acromion), de subacromiale ruimte, raakt de onderliggende pees ingeklemd tussen het schouderdak, de schouderkop en sleutelbeen.
Kan je zelf onderzoeken of je een slijmbeursontsteking of problemen in de omliggende spieren hebt?
Naast een bezoek aan de specialist of fysiotherapeut die een echo zal laten maken van je schouder kan je jezelf eenvoudig testen. Met deze test bepaal je of je schouderklacht mogelijk veroorzaakt wordt door een ontstoken slijmbeurs of ontsteking in de rotatorenmanchet, in het bijzonder de supraspinatus spier.
Strek je arm op ongeveer 60 graden vooruit en buig vervolgens de onderarm naar binnen (alsof je iemand met één arm omhelst). Druk nu je hand naar beneden, wanneer er pijn aan de achterkant wordt gevoeld wijst dit vaak op een ontstoken supraspinatus spier en/of slijmbeurs.
De juiste houding om schouderklachten te voorkomen
Tegenwoordig staan we doorgaans meer voorover gebogen. Hierdoor verandert de hoek van de romp, komen de armen wat naar voren te hangen en worden de schouders meer naar voren getrokken. Dit laatste effect wordt versterkt wanneer je langdurig achter een computer, op een mobieltje of tablet werkt. Doordat je armen steeds voor je werken, trekt dit ook je schouderbladen naar voren. Als je vervolgens vanuit deze onjuiste houding werkt, wordt de kans op blessures vergroot. Voor de schouders geldt dat deze naar beneden en een beetje naar achteren horen te staan.
Voeding en supplementen
Tenslotte zijn er ontstekingsremmende en aanhechtingversterkende voedingsstoffen en supplementen die kunnen helpen voorkomen en genezen. Hierbij kan je denken aan: curcuma, groenlip mossel, zwarte bes-blad, gember, omega-3 vetzuren met een hoog EPA en DHA, MSM (ook voor de doorbloeding van aanhechtingen), antioxidanten (o.a. kaneel, cacao, bessen, groene groenten), gebufferde vitamine C, organisch silicium (als smeergel). Glucosamine en chondroïtine werken ter versterking van het schoudergewricht (kraakbeen). Door goed op je voeding te letten kan je ook klachten verminderen. Producten als vlees, suiker en alcohol staan bekend dat zij je klachten verergeren, dus zorg dat je hier niet te veel van gebruikt.
Alleen supplementen en voedingsaanpassing bieden geen oplossing voor je klachten. De hierboven gegeven tips over uitvoering, juiste belasting, houding en voorkomen van overbelasting hebben de grootste impact om de kans op blessures/klachtern te verkleinen.
Reguliere visie op een slijmbeursontsteking
Op röntgenfoto’s is meestal niets te vinden wat de klacht kan verklaren. Verkalkingen zichtbaar op röntgen foto’s worden regelmatig gezien als de oorzaak van de klachten. Of dat werkelijk zo is of juist het gevolg van het ziekteproces is meestal niet duidelijk. Een echo van het totale schoudergebied zou een pees- of kapselscheur kunnen uitsluiten. Bursitis (ontsteking van de slijmbeurs) en tendinitis (ontsteking van de spierpees) worden ook vaak als oorzaak van de klacht genoemd, terwijl dat vaak een gevolg is. Specialisten grijpen regelmatig naar een injectie met corticosteroïden of geven een antibiotica kuur om de zogenaamde ontsteking aan te pakken. Beter is om te zorgen dat de oorzaak aangepakt wordt, waardoor een blijvend resultaat ontstaat; geen pijn en bewegingsbeperking in het hele schouder gebied.
Wat ik doe met Guasha therapie als je een slijmbeursontsteking hebt in je schoudergewricht
Ik krijg regelmatig cliënten met pijn- en bewegingsklachten in het schouder/arm gebied, die volgens huisarts of specialist een ontsteking van de slijmbeurs hebben. De vraag is vaak of er wel sprake is van een ontsteking. Het woord ‘ontsteking’ wordt vaak gebruikt om te kijken of de klacht vermindert met een voorgeschreven antibiotica kuur of injectie ter plaatse.
Belangrijk is om als eerste, uitgaande van een ontsteking, een onderscheid te maken tussen een acute ontsteking of een chronische ontsteking. Zijn er acute ontstekingen, dan werk ik alleen om de ontstekingshaard heen, om de ontsteking niet verder aan te wakkeren. Wanneer de ontsteking niet meer acuut is, wordt ook de pijnplaats in de behandeling meegenomen. Is de ontsteking chronisch, je hebt dan al een lange tijd last van je schouder, dan neem ik de pijnplaatsen direct mee in de behandeling. Ik onderzoek waar de meeste bewegingsbeperking zit en neem ook deze gebieden mee. Waar namelijk pijn en bewegingsbeperking zich bevinden zitten afvalstoffen.
Door Guasha therapie komen de afvalstoffen naar de oppervlakte, zal de pijn afnemen en de beweging juist toenemen. De doorbloeding in het hele schoudergebied neemt toe, waardoor genezing sneller opgang komt. Het lichaam gaat zelf aan de slag om deze afvalstoffen kwijt te raken. De uren na een behandeling moet veel water worden gedronken, om de afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen.
Lees ook mijn blogartikel frozen shoulder hoe ik je er vanaf help!
0 Reacties