Hoofdpijn komt vaak onverwacht en kan je leven en bezigheden flink verstoren en lam leggen. De pijn kan uren of zelfs dagen blijven hangen. Iedereen ervaart hoofdpijn op een andere manier. De pijn kan variëren van alleen een tintelende “sensatie”, tot een stekende of beklemmende pijn. We onderscheiden verschillende soorten hoofdpijn:

Spanningshoofdpijn

Dit is de meest voorkomende vorm van hoofdpijn. Het voelt alsof iets je hoofd samenperst. Veroorzaakt door de samentrekking van spieren die je schedel bedekken, loopt deze pijn van het ene oor naar het andere, rond de voorkant van je hoofd. Het wordt vaak veroorzaakt door stress en een gebrek aan slaap.

Clusterhoofdpijn

De pijn van een clusterhoofdpijn wordt vaak omschreven als een ijspriem in het hoofd vanwege de geconcentreerde pijn. De naam komt van het feit dat de hoofdpijn optreedt in een cluster van dagen gedurende enkele weken. De pijn wordt vaak gevolgd door een loopneus of koorts, dus deze staat vaak ook bekend als “histamine-hoofdpijn”. Clusterhoofdpijn komt overigens niet vaak voor, maar 1 tot 2 mensen op de 1000 hebben hier last van.

Migraine

Deze eenzijdige kloppende pijn wordt vaak veroorzaakt door gevoeligheid voor licht en geluid en kan misselijkheid veroorzaken. Vrouwen en mensen met migraine in de familie hebben drie keer meer kans op migraine hoofdpijn dan mannen. Experts geloven dat migraine kan worden veroorzaakt door zenuwsignalen die de hersenen verkeerd interpreteren als pijn.

Oorzaken van hoofdpijn of migraine

Bijna iedereen ervaart op een bepaald moment wel eens hoofdpijn. Soms veroorzaakt de pijn wat kleine ongemakken, maar veel mensen hebben last van frequente, sterke hoofdpijn en migraine, die hen verhinderen om hun dagelijkse activiteiten uit te kunnen voeren. Helaas zijn er veel factoren die de hoofdpijn kunnen veroorzaken. Sommigen oorzaken zijn fysiek, zoals uitdroging, sinus problemen of gebrek aan slaap. In andere gevallen wordt hoofdpijn veroorzaakt door blootstelling aan tijdelijke of permanente stress en spanning. De keten van fysische en chemische gebeurtenissen in de hersenen, die leidt tot hoofdpijn en migraine, is nog onduidelijk. Wel is bekend dat iets een cascade van biochemische reacties activeert, wat tot een ontstekingsreactie en overactiviteit van de nervus trigeminus (gezichtszenuw) lijdt, wat weer voor pijn in het hoofd en het gezicht zorgt. Deze overactiviteit breidt zich uit naar andere zenuwen in de hersenvliezen, het beschermende membraan van de hersenen en leidt tot pijn en andere symptomen van migraine.

Fasen en verloop van een migraine aanval

Een migraineaanval bestaat uit een aantal fasen, die niet bij elke migrainepatiënt hetzelfde zijn.

Fase 1: Waarschuwingsfase (Prodromale fase)
Fase 2: Aurafase
Fase 3: Hoofdpijnfase
Fase 4: Herstelfase

Kenmerken van migraine:

 • De pijn is ernstig, bonzend of kloppend
 • De pijn neemt toe bij inspanning; bijvoorbeeld traplopen
 • De hoofdpijn zit aan één kant van het hoofd
 • Misselijkheid of braken
 • Overgevoeligheid voor licht en geluid
 • Migraine komt in aanvallen
 • Een aanval heeft een begin en eind en kan tussen de vier uur en drie dagen duren

Een migraineaanval hoeft niet aan alle bovenstaande criteria te voldoen. Als je hoofdpijn aan een of twee van deze kenmerken voldoet, heb je grote kans dat jouw hoofdpijn migraine is.

 

Verondersteld wordt dat de volgende oorzaken belangrijk zijn bij het ontstaan van migraine:

 

 • Een laag serotonine gehalte (een neurotransmitter) die de stemming, slaap en eetlust regelt en die een pijnlijke bloedvatvernauwing kan veroorzaken.
 • Een tekort aan magnesium, een mineraal dat belangrijk is voor de zenuwfunctie, spanning in de spieren en spierkrampen voorkomt.
 • Neuropeptiden (kleine eiwitachtige moleculen) die een ontsteking kunnen uitlokken en pijn veroorzaken door receptoren te activeren.
 • Het vrijkomen van stikstofoxide, een chemische stof die de bloedvaten verwijdt en signalen afgeeft waardoor je overactieve neuronen krijgt.
 • Hormonale schommelingen, vooral oestrogeen bij vrouwen.
 • Ontsteking van de maxillaire zenuw, een tak van de nervuszenuw, die achter het jukbeen loopt en zorgt voor het gevoel in de mond en neus.

Tips tegen hoofdpijn & migraine

 

Water

Drink een of twee glazen water en blijf gedurende de dag voldoende drinken. Vergeet niet dat niet elke vloeistof (zoals grote hoeveelheden koffie) je lichaam goed zal hydrateren. Je kunt het beste 1,5-2 liter mineraalwater per dag drinken.

Citroen

Drink dagelijks het sap van een halve uitgeperste citroen (biologisch) in warm (gekookt) water, bij voorkeur op een lege maag, de pH-waarde (zuurgraad) van je lichaam zal reguleren waardoor je je minder moe voelt en waardoor de hoofdpijn weg zal blijven. Het is vooral belangrijk dat je dit doet wanneer je hoofdpijn wordt veroorzaakt door hoesten en griep of kan worden gekoppeld aan een bacteriële of een virale infectie.

Gember en het intern en/of extern gebruik van kaneel en lavendel

Trek thee van stukjes gemberwortel. Gember heeft anti-ontstekingseigenschappen, het activeert de natuurlijke opiaten in de hersenen en het heeft dezelfde werking als paracetamol. Het ontspant je lichaam en de pijn wordt licht verdoofd.

Kaneelpoeder is een sterke antioxidant en goed voor de spijsvertering. Je kan het toevoegen aan thee of over stukjes appel strooien, heerlijk en gezond! Gebruik het liefst de biologische variant poeder / kaneelstokjes. In biologische kaneelpoeder zit minder de stof coumarine die kaneel haar geur en smaak geeft en waarvan wordt beweerd dat te veel coumarine niet goed voor de gezondheid zou zijn. Een ‘masker’ van kaneelpasta kan je hoofdpijn verminderen je maakt het door een paar druppels water aan kaneelpoeder te voegen en dit mengsel tot een gladde pasta te roeren. Smeer dit mengsel op je voorhoofd en slapen en ontspan je gedurende 15 minuten.

Lavendel staat bekend om zijn kalmerende en ontspannende eigenschappen. Probeer drie tot vier keer per dag kruidenthee met lavendel te drinken en je zult een duidelijke daling van de migrainepijn opmerken. Als je tijd hebt om je te ontspannen en te gaan liggen, kun je twee theezakjes met lavendel op je gesloten ogen leggen. Lavendel vermindert de ontsteking en helpt je bloedvaten te ontspannen. Het werkt zeer goed bij migraine, die wordt veroorzaakt door stress en spierspanning.

Verander je dieet

Uit onderzoek blijkt dat hoofdpijn en migraine een allergische reactie op bepaalde voedingsmiddelen kan zijn. Als je terugkerende hoofdpijn hebt moet je alles wat je eet eens bijhouden en bekijken of er patronen zijn. Ontdek wat bij jou de hoofdpijn veroorzaakt. De meest voorkomende allergene voedingsmiddelen zijn onder andere: tarwe, sojabonen, mais, pinda’s, zuivelproducten en tomaten.

Door het bijhouden van een dagboek, ben je in staat om te ontdekken welke voedingsmiddelen en activiteiten hoofdpijn bij jou veroorzaken. Door gedurende enkele weken een dagboek bij te houden, kun je ontdekken wat je moet vermijden. Vaak merk je een overgevoeligheid ook op door andere klachten, waaronder een opgeblazen gevoel, pijn in je buik en diarree.

Magnesium, vitamine B2 en melatonine

Het verhogen van de niveaus van bepaalde elementen kan je minder vatbaar voor hoofdpijn en migraine maken. Onderzoekers hebben ondekt dat vooral magnesium, melatonine en vitamine B2 je hierbij kunnen helpen. Als je geen fan bent van synthetische supplementen kun je eenvoudig je dieet veranderen en ervoor zorgen dat je genoeg producten eet die magnesium en vitamine B2 bevatten en die de productie van melatonine stimuleren. Voedingsmiddelen rijk aan magnesium zijn: pompoenpitten, yoghurt, amandelen, zwarte bonen, avocado, vijgen, pure chocolade en bananen. Om meer vitamine B2 binnen te krijgen moet je meer van deze voedingsmiddelen eten: kaas, amandelen, vette vis (makreel, zalm, haring), eieren, champignons, sesamzaad en spinazie. Melatonine wordt geproduceerd door je lichaam en je kunt het stimuleren door het eten van: ananas, bananen, sinaasappelen, haver, maïs, rijst, tomaten en gerst.

Omega-3 vetzuren

Bladgroenten, chia zaden, lijnzaad en walnoten zijn geweldige bronnen van omega-3 vetzuren. Dit soort vetten hebben ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen hoofdpijn tegengaan.

Moederkruid

In klinische studies bleek deze aanvulling van de zonnebloemfamilie effectief voor de behandeling van migraine te zijn. Het vermindert de ontsteking, waardoor de druk op de zenuwen afneemt en helpt migraine te voorkomen. Moederkruid is verkrijgbaar in capsulevorm.

Cafeïne

Terwijl het drinken van grote hoeveelheden koffie een dehydraterend effect heeft en hoofdpijn en migraine zou kunnen veroorzaken, kan een kleine hoeveelheid koffie je daadwerkelijk helpen om het probleem op te lossen. Probeer een klein kopje koffie te drinken, maar vermijdt espresso. Vermijdt alle soorten energiedranken, omdat de hoeveelheid cafeïne veel te hoog is om ze voor dit doel te gebruiken. Opgelet, cafeïne kan je helpen om migraine te verminderen maar dan alleen als het niet in de eerste plaats de oorzaak was. Als je denkt dat je hoofdpijn werd veroorzaakt door een overmatige inname van cafeïne, moet je verdere consumpties vermijden totdat alle symptomen zijn verdwenen.

Sluit je ogen en de gordijnen

Licht kan zeer irritant zijn wanneer je last hebt van migraine, het is dan fijn om in een donkere kamer te gaan liggen. Sluit de jaloezieën of de gordijnen en zet alle bronnen van kunstlicht, zoals je TV, smartphone of tablet uit. Weersta de verleiding om te lezen, naar het nieuws te kijken of om op de social media bezig te zijn. Hoe meer je ogen worden blootgesteld aan licht, hoe sterker de migraine zal opkomen. Sommige mensen maken gebruik van een zonnebril om de pijn, veroorzaakt door licht, te verminderen. Een ander goed idee is een slaapmasker dat het licht volledig blokkeert, zeker wanneer de gordijnen in je slaapkamer doorzichtig zijn en toch nog wat licht doorlaten.

Zoek een stille, rustige plek op

Een ander element dat zowel de triggers van migraine als de symptomen ervan verergeren is ruis. Nogmaals, het uitschakelen van de TV is echt het eerste wat je moet doen. Als je naast een drukke en lawaaierige weg woont of luide gezinsleden in huis hebt, gebruik dan een goede hoofdtelefoon. Je kunt ook naar ontspannende muziek luisteren, maar zorg er voor dat het geluid niet te hard staat. Zodra je al het licht en geluiden hebt geblokkerd, kun je gewoon gaan liggen en proberen om een dutje te doen. Het lichaam regenereert zich het beste als je rust. Op die manier kan het zich richten op het oplossen van het probleem in plaats van geprikkeld te worden door alles in je omgeving.

Sommige mensen voelen zich na een dutje van slechts 30 minuten al beter, andere moeten urenlang rusten om te kunnen herstellen. Het verschilt van persoon tot persoon. Vergeet niet dat een tekort aan slaap kan leiden tot hoofdpijn, ook teveel slapen hoofdpijn kan veroorzaken. Ontdek zelf wat het beste voor jou werkt.

Eucalyptusolie

Maak een mengsel van ongeveer 30 ml jojoba-olie met 4 à 5 druppels eucalyptusolie beide biologisch gewonnen, voor de beste medicinale werking. Masseer dit mengsel op je slapen en de achterkant van je nek of als hoofdpijn het resultaat is van een sinus-infectie kun je het inhaleren. Neem een kom warm water doe daar een paar druppels van het olie mengsel bij en inhaleer de damp onder een doek. Slijm dat de sinussen blokkeert lost dan op, het verbetert de bloedcirculatie en het ontspant de spieren. Dit is een echte alles-in-een-behandeling voor je hoofdpijn of migraine.

Capsaïcinezalf

Het actieve ingrediënt in deze zalf is cayennepeper. Breng een kleine hoeveelheid aan op de binnenkant van je neusgat, dat aan de zijkant van je hoofd ligt waar je de pijn ervaart. De zalf is effectief omdat deze zenuwpijnsignalen blokkeert, je vindt dit in de reformwinkel of bij de apotheek.

Koud kompres of ijspakking op voorhoofd of achterkant van je nek

Als je hoofdpijn ondervindt, dat wordt veroorzaakt door sinus problemen of stress, dan kan een koud kompres of een ijspakking d.m.v. een zakje ijs in een doek of koude natte doek de pijn verdoven. Door de lage temperatuur krimpen de bloedvaten. Het vertraagt de stroom van het bloed naar je hoofd en geeft een onmiddellijke verlichting van de pijn. Onthoudt dat deze behandeling vaak helpt, bedenk dat een tegenovergesteld effect de pijn intenser kan maken. Als de natte doek of het ijs niet na 5-10 minuten het gewenste effect geeft, stop dan met de behandeling en probeer iets anders.

Heet water douche of bad op de achterkant van je nek

Als je hoofdpijn wordt veroorzaakt door stress, kunt je een poging doen om te behandelen met warm water. Dit zal niet alleen je bloedsomloop verbeteren, maar het zal ook de spieren in je rug en schouders ontspannen. Je moet een bijna onmiddellijke verlichting voelen. Het voordeel van een warm bad ten opzichte van een warme douche is dat het een gunstig effect heeft op je hele lichaam.

Een massage

Een ideale manier van het wegwerken van hoofdpijn zou een massage kunnen zijn. Hierbij kun je je volledig ontspannen en hoef je even geen inspanning te leveren. Als je geen massage kunt krijgen, dan geef ik je een een manier om zelf je bloedsomloop te verbeteren en je spieren te laten ontspannen. Breng wat eucalyptusolie, amandelolie of kokosolie aan op je slapen en je voorhoofd en voer met je wijs- en middelvinger een zachte massage uit. Je moet een beetje druk uitoefenen om de bloedcirculatie te stimuleren, maar de massage mag geen pijn doen. De massage zal, vooral wanneer iemand anders deze je geeft, ontspannen en de pijn op een zachte manier verlichten.

Lichamelijke beweging

Zelfs een stevige wandeling van 10 minuten kan endorfine vrijmaken in de hersenen, dit is een natuurlijke stof die pijn verlicht. Wandelen geeft tevens ontspanning, verbetert de bloedsomloop en kan meteen voor verlichting van pijn zorgen. Het verbetert dus de bloedcirculatie in het hele lichaam, waardoor de bloedstroom naar je hoofd minder wordt. Het is ook een geweldige manier om je stress te verminderen en je geest te verruimen. Soms kan de pijn weggaan als je gewoon stopt met je zorgen te maken of als je je zinnen even kunt verzetten, ga naar buiten en maak je hoofd leeg!

Sport vermindert stress, wat kan bijdragen tot het verminderen van spanningshoofdpijn. Yoga is een ideale vorm van fysieke activiteit (plus nog veel meer) en wordt sterk aanbevolen. Mediteren zorgt dat de focus op je ademhaling ligt dit kan ook de hoofdpijn verminderen.

Al is de meeste hoofdpijn behandelbaar met huismiddeltjes of pijnstillers die je zonder recept kunt kopen, is het belangrijk dat je, in het geval van terugkerende pijn, goed naar je lichaam luistert. Geen enkel medicijn, zelfs paracetamol of ibuprofen, mag zonder medische consultatie langer dan tien dagen worden gebruikt. Je zal je leefstijl en voedingspatroon moeten bekijken en willen aanpassen om daadwerkelijk je hoofdpijn of migraine te verminderen.

Guasha therapie

Een duurzame oplossing voor je hoofdpijn klachten (na het uitsluiten van de bevindingen bij een arts) is om een Guasha behandeling te ondergaan. Guasha therapie werkt positief op je hoofdpijn en migraine, het vermindert de pijn en het is niet uitgesloten dat je volledig van de pijn verlost wordt.

Migraine kan door diverse oorzaken ontstaan, dat heb je eerder hier kunnen lezen. Op het holistische vlak, dus de TCM waar Guasha therapie onder valt, kan migraine gerelateerd zijn aan de lever/galblaas, maar kan ook ontstaan door een probleem in de maag. De oorzaak kan ook gevonden worden in extreem veel spanning, waardoor verzuring in nek-, schouder- en bovenrug optreedt.

Belangrijk is dat door Guasha therapie het lichaam wordt aangezet om zelf de klachten op te lossen: je krijgt een betere doorbloeding, het zenuwstelsel wordt gereset, ontspanning van bind- en spierweefsel treedt op en je energie gaat weer stromen!

Samengevat geeft een behandeling met Guasha therapie over het algemeen een prima resultaat bij hoofdpijnen en migraine. De tijdsduur van het behandelen met Guasha is tevens afhankelijk van je leefstijl en voedingspatroon. Heb jij last van hoofdpijn of migraine en heb je geen baat bij andere therapieën of behandelmethoden? Maak dan een afspraak om te voelen wat GUASHA met je hoofdpijn of migraine doet!