Fibromyalgie is een vorm van reuma die niet de gewrichten treft, maar de spieren en het bindweefsel. De Griekse benaming voor deze aandoening is samengetrokken uit de woorden ‘Fibro’ dat staat voor bindweefsel, ‘myo’ dat vertaald kan worden als spier en ‘algie’ dat duidt op pijn. De Nederlandse benaming voor deze ziekte is ‘weke delen reuma’ of ‘spierreuma’. Fibromyalgie komt voor bij 2% van de volwassen tussen 20 en 60 jaar. Vrouwen hebben tien keer vaker last van deze aandoening dan mannen.
Wat is fibromyalgie?
Patiënten hebben chronische pijn en spier stijfheid verspreid over het lichaam. De meest gevoelige plekken of drukpunten zijn aanwezig in de nek, schouders, handen, heupen en knieën. Fibromyalgie gaat gepaard met een tintelend of branderig gevoel in de ledematen. De klachten zijn ’s morgens meestal het hevigst. Andere symptomen kunnen zijn hoofdpijn, angsten, depressies, allergieën, concentratie- en geheugenstoornissen, darmklachten, huidklachten, vermoeidheid en slaapstoornissen. Het slaappatroon van deze patiënten geeft een afwijkend beeld. Door het ontbreken van een goede nachtrust raken ze extreem oververmoeid. Dit kan leiden tot chronisch energiegebrek en uitputting.
Wat is de oorzaak van fibromyalgie?
Zonder zichtbare oorzaak kan er geen diagnose worden gesteld. Artsen kunnen geen duidelijke afwijking vinden en hebben de grootste moeite om vast te stellen of een patiënt aan deze ziekte lijdt. Pas in 1976 werd fibromyalgie aangemerkt als een op zichzelf staande aandoening. Dat maakte het mogelijk om een protocol voor artsen te maken om een diagnose te kunnen stellen.
Inmiddels wordt al 40 jaar onderzoek gedaan naar de oorzaak van fibromyalgie. De ziekte is echter zo complex, dat wetenschappers niet precies weten waar ze naar moeten zoeken. Patiënten hebben meestal een gezond uiterlijk, normale bloedwaarden en onderzoek toont geen afwijkingen in de spieren of het bindweefsel aan. Men concentreert zich vooral op de verschillen tussen patiënten die lijden aan fibromyalgie en gezonde mensen. Het belangrijkste verschil met gezonde mensen is, dat patiënten met fibromyalgie niet in staat zijn om in een diepe slaap te raken. De laatste jaren is er meer ontwikkeling en komt er steeds meer duidelijkheid in het zoeken naar een oorzaak. Neurowetenschappers hebben de pijnbron bij fibropatiënten mogelijk gevonden. In schril contrast met vastgeroeste vooroordelen moeten we daarvoor niet gaan zoeken in de hersenen.
Miljoenen mensen, waarvan de meerderheid vrouwen, zijn al jaren wanhopig op zoek naar een doeltreffende behandeling. Tot nu toe dachten wetenschappers en artsen dat fibromyalgie een denkbeeldige, puur psychologische aandoening was, maar baanbrekend onderzoek wijst uit dat de ziekte veroorzaakt wordt door een teveel aan zenuwvezels in de bloedvaten. Ze onderzochten de huid op de handen van mensen die door gebrek aan sensorische zenuwvezels amper reageren op pijnprikkels. Vervolgens deden ze hetzelfde met handen van fibropatiënten. Zo zagen ze een overdreven hoeveelheid van één specifiek type zenuwvezels (arteriool-venulen). Tot voor dit onderzoek dachten wetenschappers dat deze vezels alleen verantwoordelijk waren voor het regelen van de doorstroom in de bloedvaten. Nu weten ze echter dat er een rechtstreekse link is tussen deze zenuweinden en de pijn die patiënten met fibromyalgie voelen. De studie geeft dan ook een verklaring waarom veel mensen met fibromyalgie extreem overgevoelige drukpunten of tenderpoints op het lichaam hebben. Ook verklaart het waarom koud weer de symptomen alleen maar erger maakt.
Ervaar je bij 11 van de 18 drukpunten/tenderpoints extreme pijn dan is er waarschijnlijk sprake van fibromyalgie, raadpleeg hiervoor altijd je arts!
Hoe kan je klachten verminderen?
Een voedingsdagboek bij houden zorgt ervoor dat je precies weet wat je eet. De juiste voeding is (liefst) biologisch en zo vers mogelijk. Dit betekent veel groene groenten, voldoende fruit (wees wel voorzichtig met suikerrijk fruit), noten, zaden, volkoren vezels, vette vis zoals zalm, makreel of haring (essentiële vetten) eten. Een dergelijk voedingspatroon is erg rijk aan antioxidanten, dit gaat van nature ontstekingen tegen. Het belangrijkste is om geraffineerde suikers, transvetten en zo’n beetje alles wat bewerkt is te laten staan. Een geweldige tip is om elke dag een groene smoothie te drinken, zodoende krijg je per direct een shot met antioxidanten binnen. Probiotica zijn producten die je darmfunctie ondersteunen en verbeteren, waardoor je lichaam de voedingsstoffen weer beter opneemt. Je vindt het in biologische yoghurt en kefir of in de vorm van een supplement. Eventueel vitamine B12, vitamine D en magnesiumchloride helpen de klachten van fibromyalgie te verminderen. Vitamine B12 zit in mager vlees. Vitamine D krijg je door buiten te zijn via het zonlicht. Magnesiumchloride (spier ontspanner) kan je door middel van een voetenbad via de huid laten opnemen.
Energie is spaarzaam bij mensen met fibromyalgie daarom is het belangrijk om prioriteiten te stellen. Leer nee te zeggen tegen taken die je niet goed kunt uitvoeren of om taken (op het werk en in het huishouden) te delegeren als dit mogelijk is. Je wordt hierdoor minder belast en je kunt de stressniveaus verlagen. Stress verminderen kan ook door meditatie of yoga. Zorg voor rust minimaal één uur voor je naar bed gaat, geen licht van een beeldscherm of harde muziek etc. waardoor je nog slechter slaapt. Mijdt alcohol en koffie met cafeïne kort voor je gaat slapen. Zorg dat je slaapkamer helemaal donker is en niet te warm, ontwikkel een vast ritme, wijk daar niet van af.
Beweging geeft op de lange termijn een positief effect op fibromyalgie. Zoek uit wat voor jou lichaam en pijn ervaring draaglijk is, je kunt verschillende sporten uitproberen. Zo geeft zwemmen een gunstig effect op het ziektebeeld. Sporten in zijn algemeenheid geeft een fysiek sterker lichaam, maar ook een beter sociaal leven en minder psychologische stress.
Massage in de vorm van GUASHA therapie helpt het verminderen van de pijnen bij fibromyalgie. Tevens zorgt GUASHA voor een betere doorbloeding, energie toename, werkt in op het centrale zenuwstelsel en het bindweefsel in het lichaam. Fibropatiënten voelen zich na een behandeling weer gevuld met energie en ervaren vaak een positieve tinteling door het hele lichaam.
Wil jij weten wat ik voor je kan betekenen met GUASHA?
0 Reacties